Centre de conservació del patrimoni natural mediterrani.

Espai privat obert al públic, especialitzat en plantes aromàtiques i medicinals.
El jardí botànic de Cal Riera està situat en un entorn privilegiat, al costat del Mirador de la Creu, és un centre PRIVAT, obert des de 1999 on s'uneixen valors d'investigació, biològics, cultural-educatius, paisatgisties i lúdics sentimentals.

La seva finalitat és la conservació dels recursos vegetals i donar a conèixer lùtilitat que es pot treure de les plantes (elaboració de remeis a malalties, us culinari, cosmétics...)
Cal Riera recull més de 200 espècies, entre plantes medicinals i aromàtiques, arbres fruiters i arbusos. Tot i que la majoria són mediterranis i autóctons del Moianès, també en trobem del EE.UU, Canadà i Japò.
Es un espai obert a l'educació i aprenentatge.
Un altre punt que caracteritza el Jardí és la seva vocació divulgativa i didàctica per potenciar el coneixement i el respecte al patrimoni vegetal i així contribuir a la seva conservació.
Dins del Jardí, cada planta va acompanyada d'una descripció amb el nom d'origen i popular, també trobareu pedres tallades amb els nombs dels nenes que tenen en el jardí botànic el seu arbre plantat.

DES DE L'EQUINACEA, A LA PASSIFLORA, EL BOIX GRÈVOL, LA STEVIA, LA HERBA DE SANT JOAN..... I MÈS...
ESPEREM LA TEVA VISITA


sábado, 7 de abril de 2012

Primavera “Primula Veris”




Familia: Primulàcies
Su nombre proviene del latin “Prima Vera” , que quiere decir, inicio de primavera.
Nom català: Cucut, Flor de primavera, Herba de la paràlisi, Herba de sant pau, Margaridussam papagall de primavera, Matrimonis, Primavera, Prímula vera
Nom castellà: Gordolobillo, Herba de san pablo, Hierba de la parálisis, Primavera
Planta perenne, de bellas flores amarillas dispuestas en racimos sobre tallos florales de hasta 30 cm de alto. Las flores tienen forma acampanada, con el tubo de la corola de hasta 20 mm. Hojas en roseta, oblongas, muy rugosas y pubescentes. Crece en claros de bosques, prados y pastizales. Florece desde abril. Se recolecta la raíz, las hojas y las flores.
Toxicidad Leve.
Principios activos: Saponósidos, triterpénicos, Flavonoides, quercetol y Kenferol, nenoles, aceite esencial, taninos.
Propiedades: Expectorante, mucolítica, antiinflamatoria, antiespasmódica, analgésica, diurética, antirreumática.
La infusión de flores va bien para los resfriados febriles y la rinitis, y su efecto antiinflamatorio la hace útil contra los dolores musculares, golpes, dolores reumáticos y artríticos, así como contra la gota y algunas neurálgias.
Las flores de primavera se han usado como ingredientes de vinos y otras bebidas alcohólicas. También se han empleado como cosmético, para tratar las pieles secas y grasas y lavar granos y verrugas y estirar las arrugas. Antiguamente se trituraban las flores secas y se mezclaban con harina de avena o maíz para emplearlas como limpiador cutáneo.
Se trata de una especie protegida en gran parte de Europa. Por muy bonitas que resulten, no se deben arrancar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario